Meillä on ilo esitellä FitDog tiimin tuorein jäsen, Rikke Wriedt Tanskasta. Rikke on urheilukoiriin erikoistunut eläinlääkäri ja kiropraktikko sekä intohimoinen agilityharrastaja.

rikkepieni2
Rikke kertoo koiramaisesta elämästään näin:

“Elämäni pyörii koirien ympärillä. Jos en ole kouluttamassa muiden koiria tai työskentelemässä eläinlääkärin tehtävissä, vietän aikaani omien koirieni kanssa. Suhtaudun intohimoisesti työhöni urheilukoirien eläinlääkärinä. Minulla on enimmäkseen kahdenlaisia asiakkaita: niitä, jotka toipuvat vammoista ja leikkauksista sekä niitä joiden suorituskykyä urheilukoirina pyritään parantamaan. Koirien oikeanlainen ravitsemus on isossa roolissa työssäni. Jokapäiväinen elämäni onkin mukava yhdistelmä eläinlääkärin ja kiropraktikon työtä sekä agilityä ! ”

Haastattelimme Rikkeä urheilukoiriin ja niiden suorituskyvyn kehittämiseen liittyen.

Mitkä ovat yleisimpiä ongelmia ja vaivoja, joita sinulla tulee vastaan urheilukoirien osalta?

Se riippuu paljon koiran harrastamasta lajista sekä koiran iästä. Urheilulääketieteessä eräs kategoria nousee kuitenkin muiden edelle ja se on sidekudosvammat. Urheilukoirilla jänteet, ligamentit ja lihakset ovat erittäin herkkiä vammoille ja näen usein nyrjähdyksiä ja venähdyksiä sekä myös ligamenttien ja jänteiden repeämiä.

Nyrjähdykset ja venähdykset voivat olla akuutteja tai piileväoireisia/vähäoireisia, jolloin ainoa merkki vammasta voi olla huonontunut suorituskyky. Näissä tapauksissa ontuminen ei yleensä ole edes tavallisen ihmisen silmin havaittavissa. Akuutti pehmytkudosvamma on usein hyvin selkeä ja siihen liittyy kipua, turvotusta, ontumista ja liikerajoituksia.

Hyvin yleinen ongelma, joka minulle tulee vastaan, ovat puutteet koiran kuntouttamisessa vamman jälkeen. Lihasvammat parantuvat yleensä nopeammin kuin sidekudosvammat johtuen lihasten paremmasta verenkierrosta sidekudokseen verrattuna. Sidekudoksella voi kestää jopa 6kk – 2 vuotta palautua siihen kuntoon, mikä se oli ennen vammaa. Toistuvia vammoja voidaankin usein nähdä johtuen toipumisajan liiallisesta rasituksesta tai kuntouttamisen puutteista. Anna koirallesi siis riittävästi aikaa palautua ja kuntoutua vammoista.

Varvasvammat ovat myös hyvin yleisiä. Samoin ovat kynsivammat ja suurin osa niistä voitaisiinkin välttää pitämällä kynnet vahvoina ja lyhyinä. Kynsien viikottainen leikkaaminen onkin suotavaa. Ligamenttiongelmat ja jänteiden repeämät – niin osittaiset kuin täydelliset – ovat hyvin yleisiä metsästyskoirilla sekä nopeiden lajien koirilla. Hyvällä kuntoutuksella suurin osa koirista pystyy kilpailemaan ilman komplikaatioita.

Työssäni näen paljon vammoja, jotka liittyvät tietyntyyppisiin kuten nopeisiin ja repiviin lajeihin. Näillä koirilla on usein olkapäävammoja sekä nikamien osittaisia sijoiltaanmenoja lannerangassa. Kestävyyslajien urheilukoirilla vastaavasti on enemmän lihasten arkuutta ja osittaisia sijoiltaanmenoja ristiluun ja lantion alueella.

Urheilukoirille asetetaan nykyään paljon vaatimuksia. Pitäisikö ihmisten mielestäsi valmistaa koiraa paremmin niihin asioihin, joita siltä vaaditaan, esimerkiksi panostamalla enemmän koiran fyysiseen suorituskykyyn ennen kilpailu-uran aloittamista ? 

Usein toistuva virhe on haluta liian paljon liian nopeasti. Me haluamme koiran pystyvän vastaamaan omiin odotuksiimme harrastamassamme lajissa ja usein oma henkilökohtainen tavoite on se mihin tähdätään. Joillekin tavoitteen saavuttaminen on tärkeämpää kuin keskittyä koiran tarpeisiin. Näen usein ihmisiä, jotka vaativat liikaa koiriltaan ennen kuin koirat ovat henkisesti tai fyysisesti edes valmiita näiden odotusten täyttämiseen. Tämä on todellinen ongelma useimmissa koiraurheilun lajeissa nykypäivänä.

Minusta olisi upeaa nähdä, että useammat ohjaajat keskittyisivät heidän nuoren koiransa fysiikan ja kestävyyden huolelliseen rakentamiseen ennen vaativan kisauran aloittamista. Monet sprinttilajeista, kuten agility, ovat myös psyykkisesti erittäin vaativia ja koira tarvitsee lisäksi paljon voimaa, joustavuutta ja kehonhallintaa, jotta se onnistuisi radalla. Koiralle suunnattu oma kunto-ohjelma on mielestäni välttämätön koiran eri ikäkausina.

Mitä koiranomistajat voisivat tehdä vammojen ja muiden yleisten ongelmien välttämiseksi ?

Tärkeimpiä muistettavia asioita ovat mielestäni koiran kunnon kehittäminen, huolelliset lämmittelyt sekä riittävä toipumisaika rasituksesta.

Koiran kunto-ohjelma rakentuu neljän elementin varaan: voima, kestävyys, joustavuus ja tasapaino. Riippuen lajivalinnasta, ohjelmaa muokataan koiran ja lajin tarpeet huomioon ottaen. Esimerkiksi kestävyyslajien koirat tarvitsevat runsaasti kestävyysharjoituksia, kun taas agilitykoiralle pääpaino on voimanhankinta. Yksilölliset ominaisuudet on lisäksi huomioitava. Huolimatta siitä, että kaksi koiraa kilpailee samassa lajissa, ei niiden kunto-ohjelmien tarvitse siltikään olla identtiset. Ohjelman on hyvä olla muokattavissa ja se pitää suunnitella yksilöllisistä lähtökohdista: ikä, vammahistoria, kunnon lähtötaso sekä tiedossa olevat poikkeavuudet tuki- ja liikuntaelimissä. Koiran kunto-ohjelma tähtää luonnollisesti suorituskyvyn optimointiin, joten on tärkeää aika ajoin tarkkailla omaa koiraa ja miettiä mitä osa-alueita tulisi ehkä vielä kehittää.

Lämmittely on erittäin tärkeä osa hyvää suorituskykyä. Hyvä lämmittely edesauttaa lukuisia asioita ja useat tutkimukset todistavat, että hyvä lämmittely lisää suorituskykyä ja vähentää vammautumisriskiä. Jäähdyttelyt suorituksen jälkeen ovat yhtä tärkeitä.

On myös erittäin tärkeää muistaa antaa koiran palautua riittävästi fyysisestä rasituksesta. 48 tunnin sääntö on välttämätön, jotta koirasi palautuu ja pysyy hyvässä kunnossa. Tämän säännön laiminlyönti lisää selkeästi koiran vammautumisriskiä.

On myös olennaista ymmärtää, että koiramme ovat urheilijoita. Ihmisurheilijoilla on kokonainen tiimi asiantuntijoita huolehtimassa urheilijoiden hyvinvoinnista. Kun vaatimukset kilpailla korkealla tasolla lisääntyvät, lisääntyy samalla myös tarve huolehtia koirasi fyysisestä hyvinvoinnista. Tämä erityisesti silloin, kun toivot koirallesi pitkää ja tervettä kisauraa.

Millainen rooli ravinnolla ja ravintolisillä mielestäsi on urheilevan koiran elämässä ?

Ravitsemus on olennainen osa urheilevan koiran suorituskykyä. Koiran kehittäminen huippuunsa vaatii yleensä myös muutoksia ruokavalioon. Eri lajit asettavat erilaisia vaatimuksia koiran ravinnon suhteen. Kestävyyspuolen koirat (esim. paimennus, metsästys) tarvitsevat rasvapohjaista energiaa ja sprintterit (esim flyball, agility) tarvitsevat runsaasti hiilihydraatteja ravintoonsa.

Pitkät kilpailupäivät ovat raskaita koirille ja hyvällä ravitsemuksella voit saavuttaa monia etuja. Koiran nestetasapainosta huolehtiminen on ensimmäinen asia, joka pitää muistaa. Ne tarvitsevat myös oikeanlaista energiaa, joko rasvojen tai hiilihydraattien muodossa. Puutteet näissä asioissa johtavat suorituskyvyn alentumiseen.

Oletteko koskaan kuullut lausetta ” Vatsalihakset tehdään keittiössä” – tämä on nimittäin totta. Fyysinen suorituskyky riippuu vahvasti oikeanlaisesta ravitsemuksesta. Voit treenata koiraasi vaikka kuinka paljon, mutta olla silti saavuttamatta tavoitteitasi nimenomaan puutteellisen ravitsemuksen takia. Urheilevat koirat tarvitsevat myös lisäravinteita kuten FitDogin tuotteet, koska koiran ruokinta kiinteällä ruualla esimerkiksi kilpailupäivän aikana ei ole mahdollista. Energia- ja nestetasapainon vajaus johtaa omalta osaltaan koiran väsymiseen ja asettaa sen alttiimmaksi vammoille.

 rikkepieni1

Rikken kotisivut: https://www.k9-performance.dk/

Ensi viikon blogissa saamme lukea tunnelmia virkakoirien valjakkohiihdon SM-kisoista !